Toate popoarele au idolii săi, mari personalități, care contribuie la formarea sufletului poporului, la dezvoltarea națiunii, la educația tinerii generații. Eugen Doga este unul dintre ei pentru români și nu numai. Compozitorul a văzut lumina zilei în satul Mocra din Transnistria la 1 martie 1937. De mic copil i-a plăcut să meșterească ceva, nu putea sta fără activitate. Această calitate s-a transformat într-o obișnuință. Numai astfel putem explica extraordinara moștenire muzicală creată de marele compozitor, lăsată nouă, românilor,în primul rînd, spre mîndrie și dăinuire veșnică. Maestrul Doga are în palmaresul său: cîntece,cantate, balete, valsuri, uverturi, melodii pentru filme ș.m.a. Muzica maestrului este dumnezeiască. Atîta frumusețe,atîta gingășie, atîta noblețe în ea că poți s-o asculți veșnic. Ea este, pur și simplu, sacră.
Eugen Goga — autor de cărți
Ultimul timp maestru a început să scrie și cărți. Una dintre ele este deja gata — ”Prietenii mei dragi”. Se zice că omul talentat este talentat în tot ce face. Aceasta o putem afirma și despre Eugen Doga. Cartea dumnealui ni-l prezintă ca pe un adevărat scriitor cu un delicat simț al observației, care iubește și înveșnicește tot de ce se atinge. Mulți dintre noi au animale de companie,dar puțini au scris o carte despre ele. Eugen Doga cu multă dragoste dedică cartea cățelului Joy și motanului Amur, care au bucurat sufletul întregii familii pe parcursul multor ani cu prezența lor,cu bunătatea lor,cu sacrificiul lor.Cartea este și o amintire frumoasă despre copilăria fiicei sale — Viorica, care a și adus aceste animăluțe în casa părintească: vreți,nu vreți trebuie să le iubiți ca și mine…
Cartea ”Prietenii mei dragi” ni-l prezintă pe Eugen Doga ca pe un scriitor talentat: fraza mică,vioaie, cu multă lumină și dragoste în ea, cu interes de cercetător al naturii bine conturat. Totul în jur e plin de viață și bucurie,de altfel,numele personajelor în română înseamnă – bucurie și dragoste: Joy și Amur…Aceste animăluțe fac parte din familie,dispariția lor temporară crează o atmosferă de neliniște,de grijă. O mențiune aparte merită Joy,care și-a pierdut viața, apărind casa stăpînilor de hoți, pe cind Amur este un picoi ”nobil,de rasă”,alintat și șmecher ca toți motanii…
Marele maestru e în plină forță creativă, pe 12 martie anul curent în Palatul Național ”Nicolae Sulac” a avut loc un mare concert al cîntărețului român Fuego,dedicat celor 25 de ani de activitate scenică, la care a participat și maestrul Doga. Sala arhiplină la apariția dumnealui l-a întîmpinat în picioare cu aplauze îndelungate. În asemenea clipe te simți fericit că faci parte din același popor în sînul căruia s-a născut și ceează minunatul compozitor, dirijor,instrumentist,profesor,acum și scriitor – Eugen Doga.