Nicolae Labiş – buzduganul unei generaţii

Nicolae Labiş

Nicolae Labiş născut la  2 decembrie 1935, Poiana Mărului, comuna Mălini, judeţul Suceava, şi a decedat la 22 decembrie 1956, Bucureşti. A fost un poet român cu un talent remarcabil.

Fiu de învăţători, Eugen şi Ana-Profira. Nicolae Labiş învaţă să citească ,să scrie şi să deseneze la doar 5 ani,fiind un elev foarte creativ îi plăcea sa recite,să scrie poezii,scenete  şi povestioare.

Tânărul poet al satului românesc . Şcoala primară o începe în satul natal ,apoi, din cauza celui de-al doilea război mondial, o continuă în refugiu, în comuna Mihăeşti, satul Văcarea unde va urma clasa a III-a.În mai 1945, familia se întoarce acasă şi se stabileşte la Mălini. Labiș era un miracol local, uimind pe toți prin cultura pe care o avea, prin îndrăzneala de care dădea dovadă și prin tăria de caracter care i se citea pe chip în pofida sensibilității pe care o ascundea înăuntrul lui. Printre poemele „Primele iubiri”, „Omul comun”, „Alexandriu” se numără şi „Moartea căprioarei”, scrisă în 1954. Această poezie reprezintă o poveste dramatică , dar totodată şi una reală. La crearea acestei poveşti au contribuit amintirile, trăirile, atitudinea personală faţă de moarte. Singurul volum apărut în timpul vieţii. Primele iubiri .Este un volum de poezii, publicat la Bucuresti la Editura Tineretului in toamna anului 1956, sub supravegherea poetului.

Moartea căprioarei

… Azi sunt indrăgostit.
E-un curcubeu
Deasupra lumii sufletului meu.
Izvoarele s-au luminat si sună
Oglinzile ritmându-şi-ie-n dans,
Si brazii mei vuiesc fără furtună 
Într-un ameţitor, sonor balan                                                                                                  

Primele iubiri –  volum de poezii ce considera că nu-l mai reprezintă, oferă culori, reliefuri, accente şi lumini. E încredinţarea unei vârste altei vârste. „Sunt uneori ca un om care vrea să spună cele mai simple şi mai adânci adevăruri,,.  Poetul se stinge din viaţă în urma unui accident.  La 22 decembrie  Nicolae Labis moare în spital. Este înmormântat la cimitirul Bellu.                                             

Casa memorială ,,Nicolae Labiş,, din satul Mălini   

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s