5 octombrie – ziua mondială a educaţiei şi a pedagogului

Ziua Profesorului este o sărbătoare profesională pentru toți profesorii și educatorii — o zi care sărbătorește rolul și meritele profesorilor în procesul de educație de calitate la toate nivelurile, precum și contribuția lor neprețuită la dezvoltarea societății. În 1994, UNESCO a instituit, pe 5 octombrie, Ziua Profesorului, în onoarea tuturor dascălilor, de la educatorii din instituțiile preșcolare până la profesorii și lectorii universităților.  Această dată a fost aleasă în memoria unui eveniment important pentru profesori – adoptarea Recomandării „Cu privire la statutul profesorilor”, la 5 octombrie 1966. Recomandarea a fost primul document internațional care a subliniat rolul celor care lucrează în domeniul educației și importanța acesteia în societate. Ziua Mondială a Profesorilor este o sărbătoare internațională, ceea ce înseamnă că este sărbătorită peste tot. De exemplu în Franţa nu este acceptat să dai cadouri pe 5 octombrie și, prin urmare, copiii îi felicită pe profesori cu un concert. După discurs, profesorii și părinții organizează o „masă dulce”, însă, fără copii – așa comunică adulții într-un cadru informal, dar pe teme profesionale. În Germania elevii germani își felicită profesorii preferați foarte simplu – cei din școlile primare oferă o carte poștală  sau un mic suvenir, elevii mai mari se limitează la felicitări verbale în clasă. Republica  Moldova în perioada sovietică, din 1965, Ziua Pedagogului a fost sărbătorită în prima duminică a lunii octombrie. La fel se făcea în toate republicile sovietice. După destrămarea URSS, Ziua pedagogului a continuat să fie marcată în prima duminică a lui octombrie. Din 1994, este pe 5 octombrie, pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului, stabilită de UNESCO.

Familia și școala sunt principalele medii în care copilul crește, învață, se formează. Aici se pun bazele formarii personalității, echilibrului emoțional și premisele realizărilor sale de mai târziu. Dar și rolul școlii în viața oricărui copil este foarte important. Educatorii, învățătorii și profesorii îi formează personalitatea și îi asigură nivelul de educație de care are nevoie pentru a putea supraviețui cerințelor concrete ale vieții. Evident, nu oricine poate îmbrăţişa cariera didactică. Profesorul trebuie să fie un îndrumător și un sfătuitor al elevilor, trebuie să știe să declanșeze și să întrețină interesul, curiozitatea și dorința lor pentru activitatea de învățare. Competența, ținuta morală și intelectuală, tactul pedagogic – toate acestea îl definesc. Tolstoi spunea: “Când învăţătorul reuneşte în inima sa dragostea de profesiune şi dragostea de elevi, putem spune că este un învăţător desăvârşit.”

  Ziua Mondială a Profesorului va sărbători învățătorii în legătură cu provocările pe care le înfruntă aceștia acum, pe timp de pandemie, și modul în care ei continuă să contribuie neîncetat la punerea bazei cunoștințelor copiilor. Un profesor nu este doar o persoană care predă științe, ci și un purtător de spiritualitate și principii morale. Profesorii îndeplinesc o misiune civică specială — educația tinerei generații. Cunoașterea și experiența lor, continuitatea tradiției și inovația sunt în centrul fiecărei școli. Ziua Profesorului este una dintre cele mai iubite sărbători profesionale. În această zi, profesorii primesc felicitări de la elevii lor, care le oferă flori și cadouri, organizează concerte, pictează ziare colorate de perete,etc.  Astăzi aș dori să  le doresc tuturor profesorilor din întreaga lume felicitări — ziua în care toți elevii își felicită persoanele care și-au împărtășit experiența, știința și cunoștințele. Fie ca munca şi eforturile d-voastră să fie mereu apreciată  de asemenea, căutarea neobosită a adevărului și cunoașterii, înțelegerea reciprocă în echipă și studenți recunoscători și curioși!  Să existe întotdeauna o lume magică a bunătății și fericirii în viața voastră. Vă dorim sănătate, nervi puternici și, cel mai important, o mare dorință de a continua să vă îndepliniți munca nobilă și onorabilă!   

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s