
În această zi dedicată scriitorului Ion Creangă am mers în ospeție la cei mai micuți cititori cu cele mai frumoase povești. 1 martie aduce cel mai de preț mărțișor, s-au împlinit 186 de ani de la nașterea lui Ion Creangă. Scriitorul fiind un mare clasic al literaturii române s-a născut la 1 martie 1837 la Humulești, judeţul Neamţului şi a decedat la 31 decembrie 1889 la Iași , din părinții români: Ștefan al lui Petre Ciubotariul din Humulești și soția sa Smaranda. Creangă a mai avut încă șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie. Data nașterii lui Creangă este incertă. El însuși afirmă în Fragment de biografie că s-ar fi născut la 1 martie 1837. O altă variantă o reprezintă data de 10 iunie 1839, conform unei mitrici de nou-născuți din Humulești. Tinerețea lui Creangă este bine cunoscută publicului larg prin prisma operei sale capitale Amintiri din copilărie.
În 1871 apare în Columna lui Traian articolul Misiunea preotului la sate, semnat de preotul Ion Creangă. Publică un manual de citire intitulat “Învățătorul copiilor” , unde inserează trei povestiri: Acul și barosul , Prostia omenească și Inul și cămeșa.
În această perioadă îl cunoaște pe Mihai Eminescu, atunci revizor școlar la Iași și Vaslui. Creangă a preţuit foarte mult prietenia sa cu Eminescu . La îndemnul lui Eminescu frecventează societatea Junimea, unde citește din scrierile sale. În cadrul revistei Convorbiri literare publică “Soacra cu trei nurori “și “Capra cu 3 iezi”. Între 1875 și 1883, la îndemnul poetului, scrie cele mai importante opere ale sale. La 1878 , pentru activitatea sa didactica, este decorat cu ordinul Bene-merenti. Publică basmul “Ivan Turbincă”. Cîţiva ani mai tîrziu a fost bolnav de epilepsie și a suferit foarte mult la aflarea bolii și apoi a decesului lui Eminescu, și al Veronicăi Micle. Ion Creangă călătorește la Slănicul Moldovei pentru a-și îngriji sănătatea,îl vizitează pe Mihai Eminescu la Mănăstirea Neamțului. Umorul lui Creangă este însuşi umorul vieţii, al acestui fenomen , în care durerea şi bucuria, răul şi binele, prostia şi inteligenţa, umbra şi lumina se îmbrăţişează alternativ, ca s-o exprime în toata realitatea. La 31 decembrie 1889 se stinge din viață în urma unui atac cerebral. Ion Creangă este înmormîntat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul Eternitatea din Iași. Opera lui Creanga este realizata cu ajutorul naratiunii si dialogului care incanta sufletul omului la orice vârstă, dar mai cu seamă, pe cel al copilului. Ea este o creatie artistica si proiectează ruralitatea materiei in imaginea literară, coexistând in acelaşi timp in ficţiune si in realitate. În poveştile si povestirile sale sunt satirizate cu lirism şi umor moravurile si lacunele fiinţei umane: lenea, prostia, lacomia, credulitatea si multe altele.Povestile lui Creanga incep cu formula obisnuita a basmului popular: a fost odata… si se incheie la fel: am incalicat pe o sa si v-am spus povestea asa…Personajele sale provin si din randul animalelor ca in “Capra cu trei iezi” si “Punguta cu doi bani”. In aceste situaţii deliciul si hazul este dat de isteţimea animalelor care, in plan simbolic, gândesc, vorbesc, acţionează şi mai ales, simuleazâ ca şi oamenii. Ion Creangă este şi va rămâne expresia monumentală a naturii umane in ipostaza ei istorică ce se numeşte poporul român, sau, mai simplu, e poporul român însuşi într-un moment de genială expansiune. Alături de Eminescu, Caragiale și Coșbuc, Creangă a devenit stâlp de temelie al literaturii românești. Ion Creangă poate fi numit cu ușurință un scriitor care oferă o educație atât morală , cât și estetică. Talentul înnăscut al naratorului este talentul cu care a fost înzestrat de la natură permițând multor generații să se bucure de momente de fericire.
