Istoria de succes a Săptămânii Creativității și Inovației

În perioada 15-21 aprilie, la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu» s-a desfășurat Săptămâna Creativității și Inovației, ediția a VII-ea. Pe parcursul acestei perioade ne-am propus crearea și stimularea activității de relaționare și fidelizare, prin implicarea utilizatorilor în activitățile bibliotecilor, apropiindu-i de aceste instituții. Bibliotecarii au organizat împreună cu utilizatorii diverse activități, ateliere, lecții, dezbateri, ateliere creative, etc. Această Săptămână este de fapt o platformă care celebrează toate manifestările de creativitate prin acțiuni originale și proprii ale participanților la evenimentele multiple din întreaga lume. Creativitatea și originalitatea creaților sunt piloni ai lumii moderne, ceea ce face ca lumea să avanseze și o îndrumă în asumarea unor riscuri pentru dezvoltare și durabilitate. Săptămâna Creativității și Inovației aderă la Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU. Evenimentele au menirea de a împuternici pe fiecare să utilizeze idei noi, să adopte noi decizii și să facă din lume un loc mai bun. În prima zi a săptămânii a avut loc întâlnirea participanților la programul de învățare, exersare și dezbatere a limbii engleze prin diverse metode inovative. Am colaborat cu acești tineri promițători care sunt pregătiți să își urmeze pasiunea și să își realizeze potențialul în cadrul universității și după. Toți oamenii se nasc creativi. De exemplu, copiii au o imaginație și o creativitate debordantă care poate fi foarte ușor observată prin inovativitatea lor în a găsi o soluție pentru orice. Activitățile în incinta bibliotecii oferă numeroase prilejuri pentru cultivarea imaginaţiei și creativităţii.

Următoarea activitate din cadrul Săptămânii Creativității și Inovației  s-a petrecut sub forma unui atelier de învățare a diverselor tehnici si materiale folosite la cusut. Doamna Elena și-a dorit mult să transmită această tehnică neobișnuită de cusut și elementele care definesc această metodă. Fantezia și măestria de a lucra individual s-a transmis din generație în generație, oferindu-ne astăzi un tezaur de exemplare desăvârșite. Străbunicele sau bunicele noastre au fost atât de profunde, stăpâneau o artă atât de migăloasă, spirituală și complexă. Am admirat lucrările realizate deja, dar și cele care prindeau culoare și forme.

Deasemenea a urmat și o activitate petrecută împreună cu refugiații de la CTC (Centru de Tineret din Cricova) o activitate plină de entuziasm realizând diferite obiecte din polimer cu tematică de primăvară. Pasta sau argila polimerică este ideală atât pentru artizanii amatori, cât și pentru artiștii profesioniști. Se folosește cu succes la crearea figurinelor, mărțișoarelor, decorațiunilor și bijuteriilor,etc. Unele paste polimerice se modelează mai ușor și sunt recomandate pentru copii, altele sunt ideale pentru tehnicile de modelare speciale. Ca să modelăm un obiect din pastă polimerică, mai întâi se încălzește între palme până când devine suficient de maleabilă. Poți folosi mănuși chirurgicale dacă nu vrei să lași amprente. Fimo cu pigment colorează mâinile, așa că nu uita să le speli înainte să modelezi o pastă de altă culoare. Am dat frâu liber creativității și am experimentat în voie cu pasta polimerică. Astăzi, biblioteca este instituția care asigură relația dintre știință și societate aplicând instrumente atât digitale cât și tradiționale. Meseria de bibliotecar presupune multă creativitate și inovație. Un bibliotecar modern este nu doar un angajat public – el este un coordonator eficient de resurse, un facilitator, un creator de idei noi, un manager de proiecte și servicii inovatoare și un ghid al întregii comunități.

Оставьте комментарий