Salvează Pământul, iar Pământul te va salva pe tine.

În anul 2024, tema Zilei Pământului este Planeta versus Plasticul.

Natura este esențială pentru a ne asigura un viitor sănătos și sustenabil. De la aerul pe care îl respirăm, la apa pe care o bem și hrana pe care o consumăm, natura ne oferă esența vieții. Pentru a putea supraviețui și prospera – trebuie să acționăm acum pentru natura de pe pământ!

În fiecare an, începând cu 1970, la data de 22 aprilie se marchează Ziua Pământului, un eveniment sărbătorit la nivel internațional, declarată sărbătoare oficială de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 2009. Ne reamintește despre importanța primordială a locului în care viețuim — a planetei noastre Pământ.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

 În Republica Moldova Ziua Planetei Pământ se sărbătorește începând cu anul 1990. Acțiunile realizate cu această ocazie includ activități de salubrizare, plantare, amenajare a teritoriului, ore ecologice petrecute în şcolile din ţară, activități de informare, concursuri etc.

Pământul este esenţial pentru existenţa noastră şi a generaţiilor următoare şi este datoria noastră, ca oameni, să îl protejăm. Cele mai importante ameninţări pentru mediul înconjurător în acest moment sunt incălzirea globală, poluarea şi scăderea biodiversitaţii.

Pentru ca acţiunile fiecărei persoane contează, poţi contribui şi tu la diminuarea acestor probleme, dacă faci câteva schimbări în stilul tău de viaţă. Iată, aşadar, câteva lucruri, aparent mici, dar care pot face diferenţa în protejarea mediului înconjurător, daca devin o obişnuinţă. 

1. Foloseşte pungi reutilizabile

Este unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poti face: în loc să cumperi de fiecare dată o pungă nouă de la supermarket, poţi veni de acasă cu propriile pungi din pânză. Astfel, pungile nu vor ajunge la gropile de gunoi sau în oceane, care sunt deja poluate cu materiale plastice. Mai mult, dacă nu va mai exista cerere pentru pungi de plastic, nu se vor mai consuma resurse pentru producerea lor.

2. Alege mijloace alternative de transport 

Maşina personală este foarte utilă atunci când ai de făcut multe cumpărături sau vrei să pleci într-o excursie, dar pentru mersul la muncă sau pentru plimbări prin oraş s-ar putea să nu fie cea mai bună alegere, pentru că ajungi să stai foarte mult timp în trafic şi mai important, poluezi mediul înconjurător.

3. Reciclează

Reciclarea începe la tine acasă, prin separarea gunoiului în categorii: PET-uri, sticla, conserve, carton şi hârtie. De asemenea, există firme la care poţi duce toate aceste obiecte colectate separat sau pe care le poţi chema să le ridice de la tine de acasă.

Dacă ai haine şi jucării pe care nu le mai vrei, le poţi dona sau chiar vinde pe site-urile specializate. La rândul tău, poţi cumpăra haine care au mai fost purtate, pentru a nu încuraja risipa de resurse utilizate pentru fabricarea lor.

4. Creeaza o lada de compost

Nu trebuie să locuieşti la ţară şi nici măcar la casa pentru a avea o ladă sau un coş de compost. Compostarea înseamnă transformarea resturilor organice din bucătărie sau grădina în pământ de compost, ce poate fi utilizat mai apoi ca îngrăşământ pentru plante.

Poţi pune în lada de compost resturi de la fructe şi legume, zaţul de cafea, pliculeţe de ceai, coji de ouă şi pâine, dar nu este recomandat să pui sticla, plastic sau cenuşă. Astfel poţi utiliza la maximum orice cumperi sau creşti, fără să iroseşti resurse. Ce faci cu compostul? Il poţi folosi atunci când împrospătezi pământul florilor din casă sau de pe lângă bloc. 

5. Utilizeaza mai putina energie

Daca vei fi mai atent la modul în care utilizezi energia, vei ajuta mediul înconjurător şi în plus, vei plăti mai puţin la factură de electricitate. Poţi face asta având grijă să nu laşi luminile aprinse când nu eşti în încăperea respectivă şi să foloseşti aerul condiţionat doar când temperatura din casă devine inconfortabilă. La fel de bine, poţi să investeşti în nişte becuri LED — care au devenit mult mai accesibile, acestea având un consum de până la 10 ori mai mic decât becurile cu bulb.

Mai mult, nu uita nici de dispozitivele electrice pe care le poţi uita în priză când nu le utilizezi şi care vor consuma energie, fie că este vorba de televizor sau cuptor cu microunde, fie de laptop, imprimantă sau diferite încărcătoare.

Оставьте комментарий