Kонгрес Української Громади Молдови

18 травня в Кишиневі пройшов позачерговий Конгрес Української Громади Молдови.2

Серед почесних гостей були голови українських товариств республіки та делегати з усіх районів компактного проживання українців.

Причиною скликання позачергового конгресу стала необхідність обрати нового голову громади після смерті засновника і попереднього керівника УГМ Миколи Костянтиновича Олійника.
Сам конгрес почався з вшанування пам’яті Миколи Костянтиновича. Видатного діяча української діаспори та депутата першого парламенту Молдови, який стояв у витоків відродження українського руху у Молдові, вшанували хвилиною мовчання.

З доповіддю виступив заступник голови української Громади Молдови Віталій Мруг. Під час свого виступу він наголосив на досягнення української громади, позначив проблеми, завдання, і висказав свої думки про те, як їх вирішувати.З вітальними посланнями до делегатів Конгресу звернулися гості, які прибули з України -голова українського Всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний (м.Київ) та Румунії — заступник голови Спілки українців Румунії Даніель Серденчук (м.Ясси). Серед виступаючих також були Надзвичайний і Повноважний Посол України у Молдові Іван Гнатишин, депутат молдовського парламенту В. Вітюк, голова Агенції з міжетнічних відносин О. Бабенко, голова Гагаузької громади в Молдові Ніколай Терзі.

З доповідями про діяльність української громади в Молдові виступили А. Нікітченко та Д. Лекарцев.

Результатом конгресу стало обрання В. Мруга головою УГМ. Також було переобрано всі керівничі органи організації.

5

Бібліотека української літератури імені Лесі Українки представила виставку книжок та періодичних видань “Слово рідне українське” та постер із світлинами “Українці в літературі і культурі Молдови”.

Оставьте комментарий