Національний день читання з Ґрігоре Віеру

14 лютого, в день народження Ґрігоре Віеру — поета, який без перебільшення, став непохитним символом своєї доби, ми відзначили Національний день читання. З ініціативи громадської організації „Товариство молдавської культури в Києві” за підтримки та участі Посольства Молдови в Українi в Публічній бібліотеці імені Лесі Українки міста Kиїв відбувся поетично-музичний вечір „Любов – єдина правда на землі”.

У заході, який відбувся в режимі онлайн, взяли участь молдовські дипломати, науковці, письменники, літературознавці, бібліотекарі та діячі культури Києва і Кишинева.

Відкрила захід Світлана Демчак, президент „Товариства молдавської культури в Києві”, яка розповіла про свого улюбленого поета з дитинства, який захоплено та щиро оспівував життя, природу рідного краю, красу жінки, любов до матері, залишаючись при цьому пристрасним борцем за свободу та правду, полум’яним трибуном.

Валеріу Ківерь, Повноважний Посол Республіки Молдова в Україні, наголосив, що поезія Ґрігоре Вієру сповнена почуттям патріотизму та любові до Батьківщини, адже поет з гідністю ніс на своїх плечах тягар турбот, сміливо висловлюючи віршованими рядками думки і сподівання тисяч своїх співгромадян, відкрито закликаючи їх любити і захищати рідну мову і Надію на торжество справедливості.

Сергій Лучканин, професор, доктор філологічних наук, член Національної спілки письменників України виступив з літературознавчою доповіддю про творчість одного із найвидатніших румунських поетів на національному рівні Ґрігоре Віеру і переклади його творів українською мовою.

Під час заходу директор кишинівського Міжнародного академічнного центру „Міхай Емінеску” Олена Дабіжа та літературознавець, академік Міхай Чімпой раді були сповістити про те, літературознавець Сергій Лучканін та поет-перекладач Володимир Поята удостоєні премії імені Ґрігоре Вієру за літературознавчу та перекладацьку діяльність.

Людмила Барбе, завідувачка кишинівської бібліотеки імені Лесі Українки, філії Муніципальної бібліотеки „Б.П.Хашдеу”, звернулася до присутніх з пропозицією: через 89 років після народження Ґрігоре Вієру і 15 років після його відходу в безсмертя, давайте завжди знаходити час для читання його прекрасних віршів, а також сили, необхідні для здійснення його мрії!

Працівники та читачі кишинівської бібліотеки імені Лесі Українки долучилися до цього заходу. Вони читали найвідоміші вірші Ґрігоре Віеру українською та румунською мовами.

Прикрасою поетично-музичного вечора „Любов – єдина правда на землі” стали пісні на слова Ґрігоре Вієру у виконанні Софії Ротару, Павла Дрорського, Юрія Садовніка, Анастасії Лазарюк.

Ольга Романюк, генеральний директор Публічної бібліотеки імені Лесі Українки міста Kиїв, організатор цього заходу, подякувала всіх присутніх за можливість отримати величезне задоволення від спільно проведеного часу. Вона запевнила, що і надалі ми будемо проводити спільні заходи, які сприятимуть зміцненню зв’язків двох культур, двох народів — молдавського і українського, доводячи, що книга не знає національних кордонів і етнічних обмежень.

Оставьте комментарий